SANDRA VAN KONINGSHOVEN.
blog in opdracht van WONEN.nl | doel: laten zien hoe leuk het is om zelf te stekken + traffic genereren
redactie, beeldredactie, fotografie en ontwerp hoofdbeeld (video: sprinkler.nl)
Groene DIY: deze planten kun je makkelijk zelf stekken
Zelf je planten stekken is niet alleen supertof om te doen, maar ook heel duurzaam. Leuk als cadeau in een vintage potje!

Geen groene vingers
Ik groeide op in een huis waar geen enkele plant langer dan een maand of twee leefde. Mijn moeder vergat ze gewoonweg water te geven. En áls de planten water kregen was het zo ontzettend veel - want dan was het niet erg als ze het weer een keer vergat - dat ze ‘verzopen’.
Ik deed lang mee aan deze plantenverwaarlozing. Had geen idee wat voor zorg planten nodig hadden en gaf ze alleen maar water als ik zag dat de blaadjes gingen hangen. Met als resultaat dat mijn arme planten hetzelfde lot ondergingen als de planten van mijn moeder.

Trots op mijn gezonde planten
In het kader van duurzaam leven besloot ik een jaar geleden om het anders te doen. En sindsdien staan mijn planten stuk voor stuk stralend gezond te zijn. Zo gezond zelfs, dat ik met ze kan stekken. En daar ben ik best een beetje trots op!
Stekken is namelijk niet alleen heel duurzaam en leuk om te doen, maar zo’n schattig klein stekje is ook ontzettend leuk om cadeau te geven. Ik laat je vandaag drie soorten planten zien, die je heel makkelijk zelf kunt stekken.
Cactus
Er zijn ontzettend veel soorten cactussen en elk soort moet je anders verzorgen en stekken. Vandaag vertel ik hoe je stekt met de twee belangrijkste soorten: de cactus met bolletjes en de cactus die in stelen omhoog groeit.
Zo stek je een cactus met bolletjes
De bolletjes van deze cactus groeien aan de zijkant van de plant. Soms vallen de bolletjes er vanzelf al af, maar je kunt ze ook voorzichtig lossnijden van de plant. Gebruik wel een scherp mesje. Leg de bolletjes met het aangesneden punt op potgrond en de stekjes doen verder zelf hun werk. Ze gaan uit zichzelf wortelen en groeien verder. Tip: geef de stekjes geen water zolang ze geen wortels hebben.
Zo stek je een lange cactus
Een lange cactus kan in de hoogte en hangend groeien. Als je met je cactus gaat stekken, snij je - vlak bij de grond - de stam door met een scherp en schoon mesje. Laat de ‘snijwond’ van het stekje eerst goed drogen (minimaal een week) en zet hem daarna in een mix van zand en potgrond. Zet het stekje op een lichte plaats, zonder direct zonlicht, totdat hij gaat wortelen. Daarna kun je hem op een lichtere plaats zetten en hem water geven.

Vetplant
Stekken met vetplanten (ook: Sedum telephium) is echt supermakkelijk. En leuk ook, want vetplanten passen in elk interieur. Er bestaan ontzettend veel soorten vetplanten, maar de manier waarop je ze stekt is altijd hetzelfde.
Zo stek je een vetplant
Breek (of snijd) een blaadje van de plant af en leg hem op wat potgrond. Laat de ‘wond’ goed drogen en geef het stekje pas water als zijn worteltjes verschijnen. Het enige wat je verder nog hoeft te doen is het stekje om de drie dagen (niet teveel) water geven en wat geduld hebben. Het kan namelijk wel een maand duren voordat er wortels aan groeien. Is het zover? Dan mag je hem elke week een beetje water geven.
Graslelie
Als je jouw plantenpopulatie in huis snel wil laten groeien, kies dan zeker voor een Graslelie! Deze mooie plant groeit namelijk als kool! Leuk detail: een mooie eigenschap van de Graslelie is dat hij de lucht in huis zuivert. Hij is dus niet alleen heel mooi, maar ook heel lief voor je gezondheid.
Zo stek je een Graslelie
Een Graslelie houdt van licht en is een dorstig plantje. Je moet hem dus vaak water geven. Maar als jij je Graslelie gelukkig maakt, dan verwent hij jou ook: dan groeien er regelmatig prachtige witte bloemetjes aan zijn stelen. En uit die bloemen groeien later stekjes.
Zie je een stekje met worteltjes? Knip (of snij) die er voorzichtig af en zet hem in een glas water. Na één tot twee weken zijn de wortels sterk genoeg en kun je het stekje in potgrond zetten. Een keer per week (of als je voelt dat de grond droog is) geef je hem wat water en that’s it. Supermakkelijk dus!
Liedewij van Sprinklr laat het hieronder zien
Stekje + vintage potje = duurzaam cadeautje
Ik heb ondertussen al vijf prachtige stekjes, waarvan er drie staan te pronken op mijn bureau. De andere twee heb ik overgeplant in vintage bloempotjes en cadeau gegeven. Superleuk, want je geeft dan echt een duurzaam cadeautje. Ik heb het plantje tenslotte zelf gekweekt en het vintage potje krijgt zo een prachtig tweede leven.
Pannenkoekenplant stekken
Binnenkort ga ik met mijn Pannenkoekenplantje (Pilea) stekken. Wil jij ook weten hoe je met een Pilea stekt? Dat en meer vertel ik je volgende week in: Makkelijk stekken met de Monstera, Pilea en het Chinese Lantaarnplantje.